ALEGE un produs gratuit din partea SMOKEMANIA, la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Cand trebuie sa renunti la fumat daca planuiesti sa ramai insarcinata.Tot ce trebuie sa stii despre fumat si perioada pre- si postnatala

Cand trebuie sa renunti la fumat daca planuiesti sa ramai insarcinata.Tot ce trebuie sa stii despre fumat si perioada pre- si postnatala

Planificarea unei sarcini este un moment deosebit pentru fiecare cuplu. Sentimentele pe care le vei experimenta în această perioadă nu se pot asemăna cu nimic din ceea ce ai trăit până în prezent și, desigur, vor veni la pachet atât cu provocări, dar și cu împliniri pe toate planurile. După cum poate te-ai convins deja, perspectiva unei sarcini ți-a deschis ochii în ceea ce privește toate aspectele vieții tale. Rutina zilnică, obiceiurile de cuplu, locul de muncă, felul în care trăiești vor trece toate printr-o nouă etapă. Nu o să vorbim despre toate acesta în articolul de astăzi, dar o să ne concentrăm pe un subiect foarte important atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru partenerul de viață: fumatul și dependența de nicotină.

Da, știm foarte bine că fumatul afectează negativ fertilitatea, crește riscurile în sarcină și poate avea consecințe grave asupra sănătății bebelușului. Iată ce să știi în mod concret despre efectele fumatului în sarcină, când e bine să renunți la viciul tău și, desigur, dacă există alternative așa cum poate fi și cazul țigărilor electronice.

Despre efectele fumatului în timpul sarcinii

Dacă ești fumătoare, cel mai bine ar fi să renunți la viciul tău în perioada sarcinii. De altfel, chiar și fumatul pasiv poate fi dăunător, ceea ce înseamnă că partenerul tău trebuie și el să adopte un stil de viață mai sănătos.

 

În timpul sarcinii este bine ca ambii parteneri să renunțe la fumatul tradițional.

 

În cazul în care totuși vei continua să fumezi, iată care ar fi principalele riscuri la care vă expuneți tu și bebelușul tău:

  • Greutate mică la naștere: de regulă, dacă fumezi în timpul sarcinii, riști ca bebelușul să aibă o greutate mai mică la naștere decât media uzuală. Greutatea mică poate fi asociată cu riscuri crescute de probleme de sănătate atât imediat după naștere, cât și pe termen lung.

  • Naștere prematură: fumatul crește riscul de naștere prematură, care poate duce la diverse complicații medicale, inclusiv probleme respiratorii, dificultăți de alimentare și întârzieri în dezvoltare.

  • Probleme respiratorii: expunerea la fumul de țigară în uter poate afecta dezvoltarea plămânilor fătului. Ulterior, bebelușul poate avea probleme respiratorii după naștere, cu un risc crescut de astm și infecții respiratorii în copilărie.

  • Posibile defecte congenitale: fumatul în timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de malformații congenitale, inclusiv defecte cardiace și probleme ale sistemului nervos central.

  • Probleme placentare: fumatul poate cauza probleme cu placenta, inclusiv desprinderea prematură a placentei de peretele uterin sau plasarea placentei în partea inferioară a uterului, ambele complicații care pot pune în pericol viața mamei și a fătului.

De ce este bine să te lași de fumat înainte de sarcină

Dacă te lași de fumat înainte să rămâi însărcinată, reduci considerabil riscurile menționate mai sus. Amintește-ți că fumatul pasiv poate avea efecte similare, așadar, explică-i și partenerului tău că este important să îți fie alături în tot acest timp. 

În plus, dacă alegi să renunți la fumat înainte să încercați să aveți un copil, te bucuri și de alte avantaje, precum:

  • Creșterea fertilității - fumatul și dependența de nicotină scad fertilitatea atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

  • Dezvoltarea sănătoasă a fătului - renunțarea la fumat înainte de concepție asigură un mediu uterin mai sănătos pentru dezvoltarea bebelușului;

  • Un stil de sănătate mai bun pentru familie - dacă elimini viciul fumatului, ești un exemplu mai bun pentru copilul tău. În plus, te simți mai bine și te dedici eficient creșterii copilului, precum și în susținerea partenerului de cuplu;

  • Elimini efectele nedorite ale sevrajului - dacă te lași de fumat doar atunci când ai aflat că ai rămas însărcinată, riști ca sevrajul să afecteze dezvoltarea fătului. 

Cu cât timp înainte să rămâi însărcinată ar trebui să scapi de dependența de nicotină

Ideal ar trebui să renunți la fumat cu cel puțin 6 luni înainte să încerci să rămâi însărcinată, tocmai pentru că sevrajul îți poate pune bețe în roate - pot fi perioade în care te reapuci de fumat sau poți experimenta stări mai puțin plăcute pentru perioade mai îndelungate. De altfel, intervalul de timp menționat permite corpului tău să elimine nicotina și alte toxine asociate cu fumatul și să înceapă procesul de vindecare. 

În plus, trebuie să știi că :

Organismul are nevoie de timp pentru a elimina toxinele cauzate de fumat. Renunțarea la fumat cu câteva luni înainte de a încerca să concepi permite organelor și sistemelor tale să se curețe și să funcționeze în mod corect.

Fumatul afectează echilibrul hormonal, care este important când ne gândim la fertilitate și la șansele ca tu să rămâi însărcinată. Renunțarea la fumat ajută la restabilirea echilibrului hormonal, crescând șansele de concepție și susținând o sarcină sănătoasă.

 

Dacă te lași de fumat înainte să rămâi însărcinată, te bucuri de o viață mai sănătoasă atât pentru tine, cât și pentru viitorul tău copil

 

Renunțarea la fumat înainte de sarcină reduce riscurile de complicații, cum ar fi nașterea prematură și greutatea mică la naștere. Un corp mai sănătos în momentul concepției contribuie la o sarcină mai sigură și mai sănătoasă.

Un stil de viață sănătos înainte de concepție va asigura un mediu intrauterin mai sănătos pentru dezvoltarea fătului. Eliminarea fumatului din viața ta asigură că bebelușul va beneficia de un început de viață mai bun.

Te poți reapuca de fumat după ce ai născut? Ce să știi despre perioada postnatală

Oricât de frumoasă este perioada care urmează, va exista un impact psihologic pe care îl vei resimți din plin. Pe scurt, tentația să te reapuci de fumat va exista chiar dacă beneficiile unei vieți fără tutun rămân în continuare importante.

Nu uita că fumatul imediat după ce ai născut îți poate acutiza stările de anxietate sau de depresie asociate cu perioada postnatală. Cât despre sănătate, în general, fumatul poate să crească riscul de hipertensiune arterială pentru mamă. Apoi, toxinele din tutun pot trece în laptele matern, fiind ulterior ingerate de bebelușul tău. Fumatul activ sau pasiv în cazul copilului nou-născut va crește riscul sindromului morții subite a sugarului (SIDS), de infecții respiratorii, astm și altor probleme de sănătate asociate. 

Cum spuneam la începutul articolului nostru, bine ar fi să poți renunța definitiv la fumatul tradițional. Ai alternative mai sănătoase prin care tranziția către o viață fără dependența de nicotină să fie mai ușoară și mai la îndemâna ta. Nu uita, cu cât începi din timp tot acest proces cu atât crești șansele să rămâi mai ușor însărcinată și, desigur, să ai o sarcină confortabilă, fără probleme. 

Vapatul este, din acest punct de vedere, un bun punct de plecare. Poți folosi țigări electronice de unică folosință, să vezi dacă stilul ți se potrivește. Partea bună este că există lichide pentru vapat care nu conțin nicotină. Sunt doar aromate și te ajută să combați mai ușor dependența - păstrezi gestul de a fuma, dar scapi de toate toxinele din fumul de țigară. În plus, țigara electronică încălzește un lichid și emite un abur. Nu există fum de țigară neplăcut și toxic, ceea ce înseamnă un aer mai curat pentru tine și partenerul tău. Cu siguranță, scopul este să renunți la orice mijloc de fumat sau vapat până în momentul sarcinii, iar pentru a reuși acest lucru este bine să apelezi la orice alternativă care îți poate fi de folos.