ALEGE un produs gratuit din partea SMOKEMANIA, la finalizarea comenzilor de peste 200 RON ! Vizitează showroom-ul SMOKEMANIA din Barbu Văcărescu 13, București ! Îți stăm la dispoziție pentru orice fel de întrebări sau suport tehnic !

Ce este tabagismul și cum îți afectează sănătatea. Sfaturi practice pentru a combate efectele nocive ale tutunului

Ce este tabagismul și cum îți afectează sănătatea. Sfaturi practice pentru a combate efectele nocive ale tutunului

Dacă ești fumător clasic sau chiar dacă folosești un dispozitiv vape, tip țigară electronică, fără doar și poate ai auzit și ai citit despre efectele adverse și riscurile la care te expui pe măsură ce continui să urmezi viciul tău. Ei bine, dacă deja ești familiarizat cu majoritatea studiilor care au la bază dependența de nicotină, află că există și o denumire medicală care descrie urmele pe care tutunul le lasă asupra sănătății în general: tabagismul. 

Da, semnele nu apar imediat după ce te-ai apucat de fumat, însă sunt șanse să le experimentezi pe măsură ce timpul trece. Desigur, sunt persoane care pot resimți efectele fumatului de la vârste fragede, altele mai târziu, spre bătrânețe, sau pot fi cazuri în care persoanele fumătoare să nu acuze semne vizibile ale unor afecțiuni influențate în mod direct de dependența de tutun în timpul vieții. Însă, indiferent de situație, un fumător va ajunge să sufere de tabagism.

 Ce este tabagismul, afecțiunea de care s-ar putea să nu știi că suferi

Tabagismul este, așadar, definit ca dependența de nicotină instalată în organism prin consumul de tutun. De altfel, o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, însă un viciu asumat de majoritatea fumătorilor activi. 

După cum aminteam, obiceiul afectează sănătatea prin creșterea riscului de boli cardiovasculare, cancer pulmonar și alte afecțiuni respiratorii. În plus, fumatul influențează negativ calitatea vieții și poate reduce semnificativ speranța de viață în anumite situații. 

Pe scurt, combaterea tabagismului este un demers pe care și tu îl poți lua în considerare pentru îmbunătățirea sănătății individuale și colective - în principiu, a oamenilor care își petrec timpul alături de tine și care, inevitabil, pot deveni fumători pasivi

 

Tabagismul este afecțiunea descrisă prin dependența cauzată de consumul de nicotină

 

Despre tabagism ajungi să afli cu adevărat chiar atunci când încerci să renunți la fumat. Asta pentru că dependența de nicotină își va spune cuvântul și îți va provoca stări neplăcute care îți pot slăbi determinarea, făcându-te să te reapuci de fumat în scurt timp. 

Efectele tabagismului asupra femeilor

Tabagismul are efecte documentate și demonstrate de studii în ceea ce privește sănătatea femeilor. Afecțiunea poate influența atât aspectul fizic, cât și sănătatea generală, cu efecte inclusiv asupra fertilității. Cel mai des raportate probleme în rândul femeilor din cauza tabagismului includ:

  • Boli cardiovasculare și respiratorii - fumatul crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

  • Afecțiuni canceroase - pe lângă cancerul pulmonar, femeile fumătoare au un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin, cancer de sân și alte tipuri de cancer asociate.

  • Probleme de fertilitate - fumatul poate duce la reducerea fertilității și la dificultăți în conceperea unui copil. În plus, crește riscul de complicații în timpul sarcinii, inclusiv avort spontan, naștere prematură și greutate mică la naștere. Nu în ultimul rând, fumatul este asociat cu menopauza timpurie și cu simptome mai severe în timpul menopauzei.

  • Probleme de piele și aspect fizic - dependența de nicotină contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii, favorizând apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii.

  • Impact asupra oaselor - tabagismul este un factor de risc pentru osteoporoză, crescând susceptibilitatea femeilor la fracturi osoase.

Efectele tabagismului asupra bărbaților

Așa cum era de așteptat, tabagismul are efecte și asupra sănătății bărbaților care ajung să fie dependenți de tutun. În acest caz, în timp, bărbații se pot lovi de probleme precum:

  • Boli respiratorii - fumatul contribuie la dezvoltarea bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC) și a cancerului pulmonar, care sunt frecvente în rândul bărbaților fumători.

  • Alte afecțiuni canceroase - pe lângă cancerul pulmonar, bărbații fumători au un risc crescut de a dezvolta cancer de gură, gât, esofag, vezică urinară și pancreas.

  • Probleme de fertilitate și sănătate sexuală - tabagismul poate reduce calitatea spermei, afectând fertilitatea bărbaților. Afecțiunea contribuie la disfuncția erectilă, din cauza afectării vaselor de sânge și a circulației sângelui.

  • Efecte asupra sănătății mintale - fumatul este asociat cu un risc crescut de tulburări de anxietate și depresie. Deși nicotina poate oferi o ușoară ameliorare temporară a stresului, pe termen lung, contribuie la agravarea problemelor de natură psihologică.

  • Imunitate redusă - tabagismul va slăbi sistemul imunitar, făcându-i pe fumători mai predispuși la infecții și boli, inclusiv răceli, stări gripale sau pneumonie.

  • Longevitate redusă - dependența de tutun poate reduce semnificativ speranța de viață, bărbații fumători având un risc mai mare de deces prematur comparativ cu cei nefumători.

Cum combați efectele nocive ale tutunului fără a renunța la fumat

Desigur, tabagismul poate fi combătut doar dacă te lași de fumat. În acest context vei fi nevoit să tratezi dependența de nicotină, ceea ce îți va asigura un stil de viață mai sănătos, chiar dacă organismul tău se va recupera în timp.

 

Țigara electronică și, implicit, vapatul reprezintă o bună alternativă atunci când vrei să renunți la fumat și să tratezi eficient tabagismul

 

Cu toate acestea, există soluții prin care poți reduce efectele negative ale tutunului fără să renunți la fumat. Alternativa cea mai rapidă și eficientă ar fi să înlocuiești fumatul tradițional cu obiceiuri care sunt mai sănătoase și mai sigure. Spre exemplu, renunță la arderea tutunului și la inhalarea compușilor toxici din țigara tradițională și încearcă tutunul încălzit, cel pe care îl poți experimenta atunci când folosești un dispozitiv precum glo. Desigur, în acel caz va rămâne prezentă problema dependenței de nicotină, însă vei reduce substanțele cancerigene pe care le inhalezi. 

O altă variantă este vapatul. Folosirea unei țigări electronice presupune inhalarea unui abur produs prin încălzirea unui lichid. Dispare tutunul și compușii rezultați prin arderea sau încălzirea lui. În plus, poți alege o țigară electronică cu lichid fără nicotină. Un lichid aromat, plăcut și revigorant, care te va ajuta să combați mai confortabil dependența. Îți va fi mai ușor să treci peste perioada critică atunci când te lași de fumat, pentru că gestul fumatului va fi în continuare la îndemâna ta. 

În ceea ce privește opțiunile tale, poți începe cu o țigară electronică de unică folosință. Așa vei experimenta vapatul simplu și rapid și îți vei putea da seama dacă stilul și experiența se potrivesc nevoilor tale. 

Alte alternative pentru fumatul tradițional mai pot fi guma de mestecat, plasturii cu nicotină sau pouch-urile cu nicotină. Însă în aceste situații va fi mai greu să renunți complet la fumat și la dependența de nicotină.